ImageHeerlijk, het is nu maart en de temperaturen in “dubbele cijfers” dus …. buitenspelen! Knikkeren werd al in de tijd van de Romeinen en Egyptenaren gedaan. Kinderen maakten toen zelf hun knikkers van klei. Er zijn verschillende soorten knikkerspelen; je kunt knikkeren in een potje maar ketsen is ook mogelijk. Daarnaast is er het gokspelletje “eef of oneef” waarbij je aantal knikkers in je gesloten hand houdt; de andere speler moet raden of het even of oneven is. Sinds 1890 worden glazen knikkers gefabriceerd, het blijkt een bijzonder ingewikkeld procedé. De knikker moet echt rond en glad zijn, met mooie kleuren. Er zijn diverse soorten en maten, iedere regio heeft zijn eigen benamingen. Om maar wat te noemen: Kleintje, Keizer, Koning, Bam, Bonk, Superbonk, Megabonk en Pekinees. De grootte maar ook kleur is ook een belangrijke indicatie voor de waarde ervan. Ach, iedereen heeft wel thuis een bak of pot met knikkers staan. Knikkeren roept verhalen en herinneringen op bij iedereen.

Knikkeren is meer dan zomaar buitenspelen…

Kinderen leren met het knikkerspel o.m. omgaan met afspraken maken met elkaar, spelregels bedenken en soorten knikkerspellen. Denk maar aan winnen of verliezen van van elkaar, je knikkers aan de andere moeten geven, elkaar toegeven in regels. Maar ook onderlinge wrijvingen en misverstanden oplossen. Daarnaast leren kinderen rekening te houden met andermans gevoelens, het krijgen en geven van kritiek. Met het spel omgaan met verschillende leeftijden, pas je dan de regels aan? Vele leerzame momenten!

Ook motorisch is er veel te leren; afstand inschatten, behendigheid vergroten, welke knikker zet ik in voor welke afstand en verschillende ondergrond; (on)effen tegels, asfalt en zand.

Spelen doe je samen, onbewust veel leren, en vooral genieten.

Knikkeren is een rage die iedere jaar plotseling vanuit het niets opstart in een tuin, op straat, of pleintje of het schoolplein in de pauze. In het voorjaar of najaar. Deze keer wil ik vanuit mijn praktijk de knikkerrage ontketenen….! Kijken of dit lukt. Help mij, doen jullie allemaal mee…?

Met veel plezier heb ik 100 knikkerzakken genaaid.

Voor elke leerling heb ik een knikkerzak. Omdat je niet in je eentje kunt knikkeren mogen alle leerlingen een extra knikkerzak uitzoeken voor hun vriendje. Genieten van buiten zijn, van je knikkers, van samenspelen en daarnaast alle vaardigheden vergroten….winnen verliezen….!

Op vrijdagmiddag 17 april 2015 organiseer ik voor al mijn leerlingen om 15:45 uur een knikkerfeestje! Graag aanmelden, zodat ik weet hoeveel kinderen er komen.

Tot dan, Met groeten,

Louise van Lokhorst